Legeskosten gastouderopvang

Voordat u als gastouder begint is het belangrijk om te weten dat Nederlandse gemeenten de vrijheid hebben om legeskosten aan gastouders in rekening te brengen. Dit ter compensatie van de door hen uitgevoerde dienstverlening, zoals het opnemen van een gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Ondanks de financiële bijdrage die gemeenten ontvangen van het Rijk, blijkt dit helaas niet altijd toereikend voor een gemeente om de kosten van inschrijving en inspectie te dekken. Dit deel wordt door de betreffende gemeente dan doorgerekend aan de gastouder onder de noemer legeskosten.

Legeskosten per opvanglocatie

Deze kosten worden gerekend per ingeschreven opvanglocatie bij de gemeente. Ben je een gastouder in je eigen woning, zal dit voor één opvangadres van toepassing zijn. Mocht je een gastouder zijn die op meerdere locaties opvang aanbiedt (denk bijvoorbeeld aan een nanny), zal Gastouderbureau Kinderoase u op al deze locaties dienen te registreren en ontvangt u voor al deze opvanglocaties een factuur met betrekking tot legeskosten als dit in de betreffende gemeente(n) van toepassing is.

Functie Gastouderbureau Kinderoase

Gastouderbureau Kinderoase zet zich in om binnen onze gemeenten enkel realistische overschrijdingen van het kinderopvang-budget door te laten rekenen aan de gastouders. Er wordt dus nagegaan of het budget vanuit het Rijk inderdaad (met realistische cijfers) wordt overschreden. Daarmee proberen we de kosten voor u om als gastouder te starten zo laag mogelijk te houden. Helaas kunnen de gemeenten in ons opvanggebied niet alle legeskosten op €0,- houden. In onze regio rekenen bijvoorbeeld de gemeenten Hardinxveld-Giessendam (€150,-), Lingewaal (€110), Drimmelen (€200), Neerijnen (€173,50) en Montfoort (€540,-) een basisbedrag om als gastouder te starten.

Controleer daarom altijd goed bij uw gemeente of er legeskosten worden gerekend en hoe hoog deze zijn. Zo kunt u een realistische afweging maken of u de legeskosten in uw gemeente vindt opwegen tegen de toekomstige inkomsten van het gastouderschap.

Mocht u vragen hebben op dit gebied, schroom niet om even contact met ons op te nemen via 0183-610200 of info@kinderoase.nl.