Begin dit jaar kwam vanuit de branchevereniging de vraag wie deel wilt nemen aan de cursus “Gezonde Kinderopvang”. Ik, Soraya Smeets bemiddelingsmedewerkster en dol op cursussen, bijeenkomsten en andere mogelijkheden om kennis en kunde bij te spijkeren, had enorm veel zin om me hier in te verdiepen. Eerlijk gezegd, dacht ik een fijn ‘cursusje’ te gaan volgen en als kersverse moeder keek ik stiekem ook erg uit naar een relaxte hotelovernachting in de mooie, bosrijke, omgeving van Amersfoort. Mijn verwachtingen bleken echter niet helemaal juist… het was een bomvol programma met 20 trainingsuren in twee dagen in een (inter-) actieve vorm. Ontzettend intensief, tikkeltje confronterend, maar zeker ook enorm interessant.
Achtergrondinformatie | Het project “Gezonde kinderopvang” is een initiatief van ministeries van VWS en SZW. Landelijke, gerenommeerde, instituten (denk aan het RIVM, Voedingscentrum, maar ook VeiligheidNL, TNO en Nederlands Jeugdinstituut) hebben handen ineen geslagen om zoveel mogelijk draagvlak en bereik te creëren voor dit initiatief. Hun intentie is om gezonde kinderopvang als een olievlek te verspreiden over Nederland, zodat alle ouders, pedagogisch medewerkers en andere pedagogisch betrokkenen dit concept zullen gaan (uit-) dragen.
Uitgangspunt was bewustwording te creëren, mede door middel van zelfreflectie en zelf het goede voorbeeld geven. Heel confronterend als je zelf nog worstelt met de nodige zwangerschapskilo’s. Echter als we allemaal – ouders, kinderopvang, onderwijs – een gezonde, actieve en veilige omgeving bieden waarin we zelf het gezonde voorbeeld geven (iemand die met een peuk in de mond verteld dat roken slecht is, is natuurlijk niet heel geloofwaardig), zullen kinderen op latere leeftijd gezondere keuzes maken. Immers, als gezonde keuzes de normale keuzes worden, zullen deze gezonde gewoontes worden overgenomen in hun volwassen jaren.
Het gaat dus veel verder dan ‘eet een appel i.p.v. chips en drink water i.p.v. cola’. Het gaat ook om lekker spelen en bewegen, voldoende slaap, het bieden van een warm pedagogisch klimaat, maar tevens ook voldoende uitdaging, en het algemene vitale gevoel.
Enfin, de eerste acht uur stond in het teken van zelfreflectie: eigen leefstijl, de gewoontes in onze eigen organisaties en de interactie met kinderen enerzijds en ouders anderzijds. Dezelfde avond begon tevens de verdieping in thema-modules met een gastspreker over gezond gewicht. Direct een eye-opener; 1 en 2 jarigen van normaal gewicht met ouders met obesitas hebben 28% meer kans op volwassen obesitas. 3 tot 5 jarigen die zelf al fors zijn met ouders met obesitas hebben zelfs 62% meer kans op volwassen obesitas. Dit percentage ligt echt bizar hoog en benadrukte het belang nog maar eens dat we echt met z’n allen het goede voorbeeld moeten gaan geven om problemen in de toekomst te voorkomen. Met dit ons achterhoofd begonnen we ons bijna schuldig te voelen over de heerlijke muffin en lunchbuffet van vandaag.
De tweede dag waren de gastsprekers van het RIVM, het voedingscentrum en veiligheidNL aan de beurt. Wederom ontzettend interessant en enkele discussies volgden; de zins en onzins van het huidige – gezonde – traktatiebeleid, wel of geen smeerkaas aanbieden en wel of niet achtjarigen laten spelen met hamers en schroevendraaiers. Niet zo zeer met een algemene conclusie maar wel weer een stukje bewustwording over je eigen mening en gedrag hierin. Ook werden we geconfronteerd met verschillende culturele opvattingen over wat ‘gezond’ is en bespraken we enkele, niet voor de hand liggende, oorzaken van het maken van ongezonde keuzes, zoals laaggeletterdheid – een enorm onderschat probleem in Nederland.Bewustwording en het goede voorbeeld geven, op basis van kennis over voeding, beweging en veiligheid en zo structureel en als vanzelfsprekend een gezonde opvoeding mee te geven. Dat was het doel van deze training en was zeker behaald. Het allerleukste is dat ik met het certificaat ‘coach gezonde kinderopvang’ de training ook aan anderen mag geven! Op dit moment ben ik nog druk bezig met het schrijven van een leuk programma. In groepjes van 12-15 gaan we aan de slag met bewustwording, zelfreflectie en het creëren van een gezonde kinderopvang. Hopelijk kunnen we zo allemaal bijdragen aan een gezonde toekomst!
We sloten af met de laatste verdieping ‘beweging’ met als belangrijkste conclusie dat je niet hoeft te sporten om lekker te kunnen bewegen. Ook deze verdieping werd direct geïllustreerd doordat we zoveel mogelijk spellen moesten bedenken – en uitvoeren – met gekleurde wasknijpers, waardoor het kind in ons naar boven kwam.