In Alle berichten, Gastouders, Opleiding en stagebegeleiding, Social media

“Hoe fijn is het als je voor jezelf de stap durft te maken, je hart te volgen en écht iets te gaan doen waar je voldoening uithaalt en waar je jezelf, de kindjes en de ouders blij mee kan maken!” – Arina

Vorige week mochten we Arina Boer feliciteren als kersverse nieuwe nanny binnen ons team van gastouders. Via ons gastouderbureau heeft ze zich laten omscholen tot erkend gastouder en dit traject heeft ze met vlag en wimpel afgerond.
“ Nadat ik de stap had genomen om te gaan doen waar ik blij van word en waar ik energie van krijg, met kinderen gaan werken, ben ik simpelweg gaan Googlen, om te kijken op welke manieren ik mijn plan ‘iets met kinderen’ concreet kon gaan maken. In eerste instantie dacht ik als eerste aan kinderopvang, peuterspeelzaal of BSO en was ik nog niet heel erg bekend met het begrip gastouder of nanny, tot dat ik op de website van Kinderoase terecht kwam en de informatie over nanny en Gastouder worden sprak mij zo enorm aan. Ik dacht meteen: dít is het! Dit is echt iets voor mij!”

Arina vroeg bij ons een informatiepakket aan en nadat ze die thuis heeft bekeken maakten we een afspraak voor een kennismakingsgesprek bij ons op kantoor. Arina beschikte niet over de juiste vooropleiding waardoor ze via ons bureau de MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn, specialisatie gastouders ging volgen. In theorie staat er acht maanden voor deze route, echter is het ook goed mogelijk deze route versneld te doorlopen, zoals Arina heeft gedaan:
“Deze opleiding is prima te combineren met fulltime werken. Je doet het grootste gedeelte thuis, om examens te maken dien je naar een van de locaties te gaan, maar de praktijkopdracht doe je ook vanuit huis (of het huis van een gezin). Je mag er totaal 8 maanden over doen, je hebt diverse momenten om je aan te melden voor examens, je kunt het dus geheel in je eigen tempo doen en examens inplannen op het moment dat jij daar aan toe bent. Ik heb het uiteindelijk in 3 maanden afgerond, ik moet zeggen dat je er dan echt wel wat tijd voor vrij moet maken maar wat ik al zei is het echt goed te combineren met andere bezigheden”.

Studenten maken Centrale Examens, Nederlands en Rekenen. Daarnaast kun je een beroepsgerichte kennistoets maken waarin je veel leert over de ontwikkeling, toe te passen EHBO en ziektes bij kinderen tot 13 jaar. Het grootste onderdeel van de opleiding is het praktijkexamen waarbij je diverse simulatie opdrachten moet maken. Daarnaast bedenk en doe je een activiteit met je oppaskinderen, waarbij wordt er gekeken of je aan alle criteria voldoet. Tot slot zijn er mondelinge examens Nederlands en burgerschap – allemaal gericht op kinderen. Het grote voordeel is dat dit gewoon bij jou thuis wordt afgenomen.
Stage lopen is niet verplicht. Gastouderbureau Kinderoase is echter aangesloten bij Family Learning, is een erkend leerbedrijf van het Da Vinci College (MBO) te Dordrecht. Zij plaatsen stagiaires bij (gastouder-)gezinnen zodat studenten in de praktijk kunnen leren en ze diverse vaardigheden kunnen ontwikkelen zoals een beroepshouding en communicatieve vaardigheden en ze kunnen vakkennis en ervaring opdoen. In de praktijk is de beste manier om vaardigheden op het gebied van huishoudelijke taken, persoonlijke zorg en het verzorgen van activiteiten te leren. Een aantal van onze gastouders bieden een dergelijke stageplek aan.
“Omdat ik aan de benodigde praktijkervaring voldeed was stage lopen niet nodig. Toch vond ik het zelf wel heel fijn om nog meer ervaring op te doen, dus heb ik een poosje ‘vrijwillig’ stage gelopen bij een van de lieve gastouders van Kinderoase! Heel leerzaam en super om te doen natuurlijk!”

Wij feliciteren Arina hartelijk met het behalen van deze prestatie!

Heb je interesse in de diplomaroute? Kijk dan op www.rivordiplomaroute.nl. Gastouderbureau Kinderoase kan tegemoet komen in de kosten.