In Alle berichten, Gastouders, Handige weetjes

KinderziektesDeze week hadden we de eerste thema-avond voor gastouders van dit jaar, deze werd verzorgd door jeugdarts mevrouw Bouma uit Gorinchem – Oost, een informatieve avond op een prettige manier vertolkt. Met een groep gastouders hebben we onze kennis aangaande de verschillende kinderziektes weer bijgespijkerd.In de titel lezen we de verschillende afkortingen van de diverse vaccinaties die al jaren worden gegeven aan jonge en iets oudere kinderen. Maar waar staan de afkortingen voor en hebben we nog te maken met de verschillende ziekte’s waar tegen geënt wordt. Hoe herkennen we symptomen en hoe gaan we hier mee om? Dankzij het vaccinatieprogramma zijn er gelukkig al heel wat ziektes waar wij in Nederland niet of nauwelijks meer mee te maken hebben. Difterie, Tetanus en Polio (laatste uitbraak 1992 in Streefkerk) zijn gelukkig uit ons land verdreven, ziektes met eventueel verstrekkende gevolgen. De anderen, zoals bof, mazelen, rode hond en kinkhoest komen wij nog wel eens tegen, maar gelukkig vaak in afgezwakte vorm en met minder grote risico’s voor het kind.

De avond stond in het teken van signaleren, herkennen en hoe te handelen. Foto’s met de symptomen werden getoond en mevr. Bouma gaf uitleg waar je als gastouder op dient te letten. Zeker de diverse kinderziektes met rode vlekjes, als mazelen, 5e ziekte, waterpokken, etc. lijken veel op elkaar, maar vertonen toch vaak een iets ander beeld of zijn qua vorm/ structuur anders. Belangrijk voor de kinderopvang is ook om te weten wanneer een kind wel/niet naar de kinderopvang zou mogen komen. In de meeste gevallen is de besmetting al geweest voor de zichtbare uitbraak, waardoor het kind weren van de kinderopvang niet noodzakelijk is. Wel is het van groot belang om alle betrokken partijën goed te informeren, zeker bij zwangerschappen kunnen kinderziektes complicaties veroorzaken bij het ongeboren kindje.

Op het web zijn er tal van sites die ons informeren over de verschillende kinderziektes, maar vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Mevrouw Bounma wees ons op twee betrouwbare en overzichtelijke sites waar eenvoudig, goede informatie vanaf te halen is, dit zijn de sites van RIVM en huidhuis. Een boeiende, zinvolle avond, waar we allemaal weer mee verder kunnen.